Verreweg de meeste mensen in Nederland eten oliebollen en appelbeignets tijdens de jaarwisseling. Daarnaast eten veel mensen nieuwjaarsrolletjes, gevuld met slagroom en allemaal andere luxueuze hapjes. Maar wat eet de rest van de wereld eigenlijk zoal met hun jaarwisseling?
Een varkentje voor het geluk
Dicht bij huis, in Duitsland, eet men een glücksschweinchen, een geluksvarkentje. Meestal is het gemaakt van marsepein. Een varken staat al vanaf de klassieke oudheid bekend als een gelukssymbool. In de oude Germaanse mythologie is het varken zelfs een heilig dier. Een marsepeinen of suikergoed varkentje moet dan ook geluk brengen voor in het nieuwe jaar.
Nieuwjaar in Noord-Afrika
Het volgende gebruik gaat niet over een land, maar een volk. De Berbers, bewoners van een groot deel van Noord-Afrika, hebben een lange overlevering aan tradities. Daarom worden er grote feestmalen aangericht met gevogelte, gedroogd vlees en couscous. Naast een heerlijk maal wordt er natuurlijk gedanst en worden er traditionele spellen gespeeld.
Linzen en varkens
Voor het Italiaanse nieuwjaar eet men vaak linzen, net als rijst. Het opzwellen van de rijst bij het koken staat symbool voor het groeien van de welvaart. Net als in Duitsland komt het varken voor. Echter, in Italië ziet men varkens vooral als een welvaartssymbool. Het enige nut dat het dier heeft is als voedsel.

Kobayashi Kiyochika – Vuurwerk te Ikenohata, 1881, kleurenhoutsnede (Rijksmuseum Amsterdam)
Osechi
Volgens Japans gebruik op nieuwjaarsdag eet men met de familie osechi. Deze verzameling van gerechten zit in een meerlaagse doos met vakjes, die lijkt op een bento. Elk van de onderdelen heeft een speciale betekenis. Omdat het voorbereiden van de osechi zoveel tijd in beslag neemt, eet men tijdens de jaarwisseling zelf toshikoshi-soba. Dit is een eenvoudig gerecht van boekweitnoedels in bouillon.
Een mond vol druiven
In Spanje, en sommige andere Spaanstalige landen eet men tijdens het luiden van de klok druiven. Iedere klokslag eet je één druif. Elk van de druiven staat symbool voor een maand van het nieuwe jaar. Natuurlijk moet je wel alle druiven op hebben voordat de klok ophoudt met slaan.
Samen jarig
Dé nieuwjaarsmaaltijd van Zuid-Korea is Tteok Guk. Deze soep is gevuld met tteok, feestelijke Koreaans rijstcakes. Voor financiële voorspoed lijkt de vorm van de tteok op de oude munteenheid van Zuid-Korea. De aardigheid is dat iedereen viert dat hij of zij ouder is geworden op het Koreaanse nieuwjaar.
Jaarwisseling
Misschien daagt het je uit om eens iets nieuws uit te proberen met oud en nieuw. Of misschien ben je juist blij dat je gewoon een schaal oliebollen gemaakt hebt. Wat mij betreft is het leukst én het lekkerst om een beetje van alles te doen. Welke tradities heb jij met oud en nieuw?