Naast de platte pastasoorten die je met behulp van een pastamachine maakt, zijn er nog een paar soorten. Deze week: pasta uit de pers. Door het pastadeeg met kracht door een vormpje te persen ontstaat dit soort pasta. Het resultaat? Dat kan van alles zijn!
Spaghetti
De meest herkenbare soort moet wel spaghetti zijn. Vorige week benoemde ik de Spaghetti alla chitarra, de vierkante spaghettislierten. Werkelijke spaghetti is rond van vorm. Doordat het door een bronzen plaat geperst wordt wordt het oppervlak van de pasta opgeruwd. Daardoor houdt deze pasta de saus goed vast. De soort wordt veel gebruikt met tomatensaus.
Penne
Je hebt je vast weleens afgevraagd hoe het nu komt dat penne rond is, maar er geen naadje in zit. Het antwoord is simpel: doordat het door een rond gat geperst wordt. Net als spaghetti worden penne vaak gebruikt met tomatensaus, maar ze zijn nog veelzijdiger. Omdat de saus zowel aan de binnen als de buitenkant van het buisje kan zitten heb je optimale smaakbeleving! Door de buitenkant te ribbelen – dan krijg je penne rigate – blijft er nog meer saus aan hangen.

Fusilli
Hoewel fusilli van oudsher met de hand gevormd worden, zijn ze tegenwoordige meestal steeds met een pers gemaakt. Dit soort pasta wordt enorm veel gegeten, en dat is ook wel begrijpelijk. De spiraalvormige pasta is bijvoorbeeld heerlijk met de zoutige puttanescasaus. Door de vorm blijft er misschien wel meer saus aan plakken dan aan elke andere pastasoort.
Paccheri
De Napolitaanse pastaspecialiteit paccheri zal je wellicht wat minder bekend voorkomen. Ze zien eruit als heel grote macaronibuisjes. Deze buisjes zijn juist niet heel geschikt voor de vlezige sauzen van het Noorden, maar vooral de Zuidelijke sauzen met zeevruchten laten zich heerlijk door paccheri dragen. Het voordeel van de grote diameter is dat ook de stukken vis of schelpdieren zich echt ín je pastabuisje kunnen verschuilen. Ook leuk: je kunt deze pasta ook heerlijk vullen en in de oven garen.
Pasta uit de pers
Inmiddels zal het je duidelijk zijn geworden dat bijna elke vorm te maken is door pasta te persen. Niet alleen de vorm van de doorsnede, maar ook het materiaal van de perskop bepaalt hoe goed te pasta is in het vasthouden van saus. Niet iedereen heeft een pastapers thuis staan, dat snap ik natuurlijk, maar het is zeker de moeite om eens uit te proberen! Wat is jouw lievelingssoort geperste pasta?