Samosa´s behoren tot mijn favoriete snacks. Vaak zijn ze gebakken in een laag olie, waardoor ze erg vet worden. Toegeven, dat is erg lekker, maar van deze variant uit de oven kan je blijven eten. Doordat ze niet zo vet zijn kan je ze ook heerlijk als voorgerecht serveren. Omdat je ze al van tevoren kunt maken hoef je ze alleen nog maar in de oven te doen voor het eten!
Wat heb je nodig? (ca. 20-25 samosa’s)
Voor de raita:
200 ml volle yoghurt (minimaal 10% vet)
100 gram komkommer, gewassen
Zout en peper
Voor de samosa’s:
1 ui, gepeld en gesnipperd
1 el Garam masala
3/4 tl cayennepeper
400 gram flespompoen, geschild en in kleine blokjes
150 gram groene linzen, geweekt en gekookt
1 tl citroensap
Zout
Peper
Filodeeg

Wat moet je doen?
- Rasp de komkommer op een grove rasp. Vang op in een vergiet en zet die boven een kom. Doe er een klein beetje zout bij en roer door de komkommer. Laat dit in 10-15 minuten wat vocht uitzweten.
- Druk met een lepel nog wat vocht uit de komkommer en meng het door de yoghurt heen, en breng eventueel met wat peper en zout op smaak (je kunt daar ook wat garam masala of andere specerijen voor gebruiken). Zet minimaal een uur afgedekt in de koelkast, zodat de smaken op elkaar intrekken.
- Fruit in een pan met een dikke bodem de ui in wat olie glazig. Reken daar zeker 15 minuten voor. Roer op het laatst de garam masala en cayennepeper erdoor, roer tot alles bedekt is met de specerijen.
- Voeg de pompoen toe en roer tot ook de pompoen met specerijen bedekt is. Giet er nu ongeveer 200 ml water bij en laat dat inkoken tot de pompoen gaar is.
- Plet de pompoen met een vorken roer de gekookte linzen er doorheen. Breng het mengsel op smaak met citroensap, peper en zout.

Voor de driehoekjes:
- Snijd het filodeeg in lange repen van ongeveer 5 cm breed. Bedek het gedeelte dat je niet gebruikt met een schone, vochtige theedoek, dan droogt het deeg niet uit. Zorg dat je een bakje water met een kwastje op je werkbank hebt staan.
- Doe steeds 1-2 tl van het pompoenmengsel op het deeg en vouw de driehoekjes steeds om en om, zo vouw je ze goed dicht. Op het plaatje zie je de denkbeeldige lijnen die je kunt volgen. Plak het laatste flapje met wat van het water dicht.
- Verwarm de oven voor op 220°C boven- en onderwarmte.
- Bak de samosa’s goudbruin in de oven, dat is meestal na 15-20 minuten.
- Serveer warm uit de oven met de raita als dipsaus.
Natuurlijk kan je zoveel variëren op dit gerecht als je wilt. Doordat er relatief weinig vulling in elk flapje zit kan er het best voor zorgen dat de vulling een sterke smaak heeft. Dat bereik je het best door specerijen te gebruiken en terughoudend met zout te zijn. Hoe dan ook heb je met samosa’s altijd een geslaagd voorgerecht! Of natuurlijk gewoon een lekkere snack.