Tomaten behoren tot de lekkerste en smaakvolste groenten. Achter de rode – en soms gele – tros-, vlees- en romatomaten in de supermarkt gaat een interessante geschiedenis schuil. De landen rond de middellandse zee grossieren in deze groente, met talloze smaakvolle variaties en recepten.
Geschiedenis
Het is misschien niet echt meer voor te stellen, maar er is een tijd geweest dat de tomaat niet in Europa voorkwam. De oorspronkelijke plant is uit Midden-Amerika afkomstig, en zijn verwant aan de nachtschade. Net als aardappels overigens. In het begin was de tomaat in Europa een sierplant, maar men ontdekte dat de rijpe vruchten van de juiste planten ontzettend lekker waren. Het eten van tomaat is steeds verder verspreid geraakt, en in de achttiende en negentiende eeuw ontstonden veel van de klassieke gerechten die we nu nog steeds kennen met tomaten.

Italië
Iedereen die Italiaans eten kent, weet dat er enorm veel tomaten in Italië gebruikt worden. Dat is dus helemaal niet altijd zo geweest! In mijn ervaring is dat nog steeds waar de lekkerste tomaten vandaan komen. Niet onlogisch, want de vruchten worden zoeter naarmate ze meer zonlicht krijgen. (Je denkt wellicht: is het nu groente of een vrucht? Dat is hoe je het bekijkt: botanisch is de tomaat een vrucht, maar culinair een groente!) En als Zuid-Europa ergens voldoende van heeft, dan is het zon! Niet voor niets had de Nederlandse tomaat uit de kassen een slechte reputatie. Jarenlang werden de tomaten zo efficiënt mogelijk gekweekt, maar efficiënt geeft niet het lekkerste resultaat. Gelukkig zijn er ook heel goede tomaten uit Nederland te krijgen.
Balkontomaten
De lekkerste Nederlandse tomaat kweek je zelf. Het principe is supersimpel: zet je tomatenplant in een bloempot, zodat je zelf de hoeveelheid water kan regelen. Wat je nu nog nodig hebt zijn wat zonlicht en een buitenruimte om de bloempot neer te zetten. Op een klein balkon kan je al een aardige oogst krijgen. Ik ben niet de grootste tuinman, maar tomaat kweken kan echt iedereen!

Tomaten kopen
Natuurlijk, je hebt ook weleens trek in een lekker tomatengerecht als je geen rijpe tomaat in je tuin hebt. Gelukkig zijn er dan ook nog groentewinkels. Probeer natuurlijk wel producten uit de omgeving te kopen: hoe dichter bij je huis de groente gekweekt is, hoe beter voor het milieu. De lekkerste tomaat is niet altijd de mooiste, maar degene die aan de plant rijp geworden is. En zeg nu zelf, als je een heel schap vol rijpe, verse exemplaren ziet liggen, dan wil je ze toch allemaal kopen, koken en eten? Ik in elk geval wel! Wat is jouw favoriete tomatengerecht?