Nu het voorjaar weer begonnen is, begint ook eigenlijk het culinaire jaar. Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar de groente zoals je die in de supermarkt ziet liggen is behoorlijk onnatuurlijk. Niet de groente zelf, maar het moment waarop je ze ziet liggen. Om je smoothies ook in februari op te luisteren zijn er het hele jaar door frambozen en bosbessen te koop. Groene asperges vind je ook dwars door de seizoenen heen en er staat niemand raar op te kijken dat je appels in juni vindt.
Voorjaar – groente in de startblokken
Het voorjaar is het begin voor heel veel soorten groenten. Zo komt de broccoli die heeft overwinterd in het seizoen, net als witlof. Ook spitskool en wortelen, of als je ze beschut en onder glas hebt gezaaid, kan je zelfs met wat geluk vroeg in het voorjaar al radijsjes oogsten. De koningin onder de voorjaarsgroenten is de asperge, die van april tot eind juni goed te krijgen is. En wat zou je zeggen van rabarber? Daar geldt bijna hetzelfde voor als voor asperges.
Zomer – weelde van groenten
In de zomer is het bijna onmogelijk om geen lekkere groente te vinden. Verschillende koolsoorten doen het goed, maar ook verschillende soorten uien en talloze soorten bladgewassen (snijbiet, spinazie, kropsla). Het leuke daarvan is dat je er echt enorm lang van kunt oogsten. De echte kampioenen van de zomer zijn voor mij alle nachtschade-achtigen: tomaten, aubergines en de komkommerfamilie: komkommer en courgette.
Zoete nazomer
Zeker in de nazomer is het nog genieten! Veel fruit is in deze periode rijp, maar ook wat meer mediterrane groenten. Pompoenen en grote meloenen zijn pas na veel uren zon rijp, dus met een beetje goede zomer heb je in de nazomer heerlijke groente voor het oprapen, letterlijk. Maar in deze periode heb je ook een enorme hoop boomfruit dat rijpt. Druiven en appels worden, afhankelijk van het soort, gedurende de late zomer, nazomer en vroege herfst rijp.

Herfst – de laatste producten
De herfst is helemaal geen schrale periode. Pompoenen zijn natuurlijk in het seizoen, maar dat is niet het enige. Veel verschillende koolsoorten, zoals palmkool en boerenkool. Ook sla groeit dan nog, mits laat genoeg gepoot, maar koolraap en knolselderij zijn natuurlijk nog typischer, net als de winterpeen, pastinaak en andere wortel- en knolgewassen.
Eigenlijk is het heel raar dat je het hele jaar door in de supermarkt de zelfde groentes kunt kopen, terwijl daar soms heel rare capriolen voor moeten worden uitgehaald. Natuurlijk komen mango’s en avocado’s uit een ander deel van de wereld. Daar kan je weinig aan doen (ja, ze niet elke dag eten). Waar je wel iets aan kunt doen, is door groente die hier wél groeit, ook te eten als het in het seizoen is. Zo hoeven je sperziebonen niet uit Israël of Spanje te komen, of je tomaat uit Griekenland. Doordat de groente weinig verplaatst hoeft te worden blijft het verser, en met de seizoenen mee eten helpt zo zelfs nog een beetje minder CO2 uit te stoten. Alleen maar winnaars!