Er zijn van die kruiden die echt typisch voor een bepaald land, een bepaalde streek of een specifieke keuken zijn. In deze korte reeks ga ik je elke week iets vertellen over specifieke kruiden voor een bepaalde plek. Vandaag gaat het over Italiaanse kruiden. Veel kruiden worden in diverse keukens gebruikt, maar vaak op een specifieke manier in elke keuken.
Basilicum
Hoewel de bladeren van deze plant bijna uit elkaar spatten van aroma, is het niet het makkelijkste kruid in de Italiaanse keuken. Het laat zich niet goed combineren met andere kruiden, maar de goede eigenschappen maken meer dan goed voor deze nukkigheid. Basilicum is ontzettend lekker, vers gescheurd over een tomatensaus, of in een salade. Het is ook een van de vaste ingrediënten van een insalata caprese, naast tomaat en mozzarella, waar de versgemalen peper ontzettend goed combineert met de peperige aroma’s in de basilicumblaadjes. Maar de allerbekendste toepassing van dit kruid moet toch wel de pesto alla genovese zijn. Deze saus mengt de beste ingrediënten die Italië heeft: basilicum, olijfolie, knoflook, parmigiano-reggiano, pecorino, pijnboompitten en zout. Wat een feest!
Peterselie
Het is moeilijk om gerechten te vinden waar géén peterselie in zit. Oke, daar overdrijf ik een klein beetje, maar peterselie is een allemansvriend in de Italiaanse keuken. Door de frisse, iets bittere smaak haalt peterselie de smaak van allerlei andere kruiden enorm naar boven. Vaak wordt het gebruikt als laatste toevoeging over bijvoorbeeld een visgerecht, of andere bereidingen met een lichte saus. In combinatie met citroen verlevendigt peterselie menig visgerecht bijvoorbeeld, of het nu een gebakken vis of een pasta met schelpdieren is. Wat mij betreft is er maar een peterseliebereiding die met kop en schouders boven de rest uitsteekt: gremolata. Peterselie, knoflook en citroen, heel eenvoudig, maar samen een gouden combo om gerechten helemaal af te maken. Niet voor niets is er in het Italiaans een uitdrukking: ‘sei come il prezzemolo‘ – je bent als peterselie, je bent overal altijd bij.
Vooral platte peterselie wordt om de smaak veel gebruikt.
Salie is een van de sterkste kruiden, die ook hitte goed verdraagt.
Oregano wordt het meest in Zuid-Italië gebruikt.
Basilicum is een van de bekendste Italiaanse kruiden
Salie
Als je nog nooit boter met salie als saus voor over je gnocchi of pasta hebt gebruikt, dan moet je dat nú gaan doen. Niet morgen, nu, je mist iets! Salie is een stevig kruid dat heel goed combineert met verschillende soorten vlees, in het bijzonder varkensvlees. In Italië is een combinatie met bijvoorbeeld kalfsvlees heel gebruikelijk. De allerbekendste toepassing in de Italiaanse keuken is saltimbocca. Dit gerecht dat in de variant uit Rome het bekendst werd bestaat uit kalfsvlees, bedekt met rauwe ham en salie, in wijn gemarineerd. De sterke smaak van salie houdt stand in dit gerecht, en het is als een van de weinige Italiaanse kruiden tegen verhitting bestand. En nog een tip: je kunt de blaadjes zelfs frituren voor een beetje bite!
Oregano
Oregano of wilde marjolein wordt vooral heel veel in het zuiden van Italië gebruikt. Het is niet voor niets dat het ook bekend staat als een typisch ‘pizzakruid’. Dat is wel een stuk te simpel gedacht: oregano wordt ook veel gebruikt bij gebakken of geroosterde groenten. De stevige, aromatische en wat bittere smaak houdt goed stand tegenover een grillsmaak, of zelfs tegen de scherpe gerechten die in het Zuiden van Italië gegeten worden. Anders dan basilicum is oregano juist ontzettend lekker met andere kruiden.
Italiaanse kruiden
Deze kruiden behoren tot het standaardrepertoire van veel Italiaanse nonne – oma’s. In de Italiaanse keuken ligt veel vast in standaardbereidingen, maar de kruiden kunnen van elk gerecht iets unieks maken. Vooral basilicum en oregano behoren tot de kruiden die Italiaanse keuken zo bijzonder maken. Welk kruid mag er in jouw Italiaanse gerechten niet ontbreken?