Vaak als je op vakantie bent proef je van die kenmerkende smaken die je nergens anders op die manier hebt geproefd. Zoals in zoveel landen heeft ook de klassiek Franse keuken veelvoorkomende kruiden. Deze smaakmakers behoren tot het standaardrepertoire in de Franse keuken. Door de juiste kruiden te combineren heb je voor je het weet dat zelfde vakantiegevoel weer te pakken!
Dragon
Misschien heb je nog nooit dragon gegeten, maar dan mis je echt iets. Dragon is iets bitter, een beetje zoetig en heeft vooral een lichte anijssmaak. Het dient niet alleen als een onmisbare smaakmaker in de klassiek Franse bérnaisesaus. Er is werkelijk geen kruid dat lekkerder is om met bijvoorbeeld gebraden kip te combineren. Door de subtiele anijssmaak is dragon gemakkelijk te herkennen, en als je niet uitkijkt overheerst het nog.
Rozemarijn
Een van de bekendste kruiden in de Franse keuken is rozemarijn. Met name in veel Provençaalse en mediterrane gerechten wordt het veel gebruikt. De bittere smaak van de blaadjes met een complex aroma maken rozemarijn erg veelzijdig. Gebakken aardappelen met rozemarijn, of om gegrild vlees op smaak te brengen zijn toch wel de allerbeste combinaties. Doordat het kruid stevig is en een sterke smaak heeft is het ook geschikt om te gebruiken in stoofgerechten, met vlees of tomaten. Verrassend genoeg is rozemarijn ook goed te gebruiken in zoete gerechten, zoals desserts.
Dragon heeft een wat anijsachtige smak Rozemarijn wordt veel in de Provençaalse keuken gebruikt Tijm is een van de meest veelzijdige smaakmakers. De verschillende verschijningsvormen van selderij worden voor verschillende gerechten gebruikt.
Tijm
Net als rozemarijn heeft tijm een licht bittere smaak, die in combinatie met veel gerechten veel aroma geeft. In de Franse keuken wordt het dan ook heel veel gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan ratatouille of tian, maar ook als een onderdeel van talloze marinades voor wild- en vleesgerechten. Behalve de volle smaken van groente- en vleesgerechten combineert tijm ook erg goed met zachte kazen en verschillende vruchtensoorten. Minder gebruikelijk in Frankrijk, maar wel erg lekker: tijmsiroop om gebak mee te tremperen.
Selderij
Dit is misschien wel de meest onderschatte kruidensoort. Er zijn verschillende variëteiten van de selderij die in de Franse keuken worden gebruikt. Bij knolselderij wordt de verdikte wortel zowel gekookt als rauw gegeten. Van de drie variëteiten is deze het pittigst. Bleekselderij kan ook rauw en gaar gegeten, en is vaak een onderdeel van sauzen. Het is dan ook een onderdeel van de klassieke mirepoix: een mengsel van wortel, ui en selderij. De smaak van snijselderij komt in de richting van bijvoorbeeld peterselie en lavas en wordt wat minder gebruikt. De sterke smaak wordt wel voor sauzen en soepen gebruikt.
Franse kruiden
De Franse keuken is eigenlijk een veelheid van regionale keukens. Veel van deze Franse kruiden worden door heel Frankrijk gebruikt. In het begin van de vorige eeuw is er vorm gegeven aan de klassiek Franse keuken, waartoe invloeden van de landelijke keukens zijn doorgedrongen. Omdat de klassieke keuken aan de basis ligt van de internationale keukens die over de hele wereld zijn ontstaan, zijn de smaken van deze heerlijke kruiden vertrouwd. Hoe ziet jouw ideale bouquet garni eruit?