Wijn en eten is voor veel mensen een gouden combinatie. Ook voor mij. Niet zozeer omdat ik alcohol bij mijn eten wil, maar de twee gaan vooral goed samen. Het kiezen van een lekkere wijn bij een maaltijd hoeft niet moeilijk te zijn: als je het zelf niet weet, dan weet je wijnspecialist of slijter ook wat werkt. Dit blog heeft niet als doel je een wijnkoopadvies te geven, daar zijn anderen veel beter in. Nee ik ga het vooral hebben over waaróm wijn en eten nu zo goed samen gaan.
Een handvoorraad
Zelf vind ik het fijn om een klein voorraadje wijn in huis te hebben. Bij de keuze voor flessen wijn zorg ik ervoor dat ik van verschillende druivensoorten wijn in huis heb, en niet alleen rood en wit, maar ook mousserende wijn. De verschillende kleuren hebben natuurlijk andere smaken en aroma’s, en worden ook anders gebruikt. In grote lijnen zou je kunnen zeggen dat rode wijn wordt gecombineerd met rood vlees, en vaak volle gerechten, zoals coq au vin. Witte wijn wordt dan juist gecombineerd met vis en gevogelte. Mousserende wijn kan erg zoet, maar ook erg droog zijn, en is dus met veel gerechten te combineren. Maar hoe komt het toch dat die smaken van wijn en eten zo goed samen kunnen gaan?
Zoet, zuur en bitter
Geen dranksoort wordt zo vaak door het eten gebruikt als wijn. Dat heeft met de zuur-, zoet- en bitterheid van de wijn te maken. Zoals bijna elke vrucht heeft de druif een lage pH-waarde, en is daarmee zuur. Zure smaken zijn er toe in staat om dwars door vette gerechten heen te gaan. Daardoor kan een passende wijn door de juiste zuurgraad zorgen dat je de andere smaken beter gaat proeven. De niet-vergiste suikers in een zoete wijn zorgen ervoor dat pittig eten minder scherp smaakt. Bij een gerecht dat niet heel scherp is, maar wel pit heeft, kan een zoetere wijn juist die pittigheid onderstrepen. Daarom combineren gezoete wijnen ook zo goed met kaasplankjes! Dan is er nog het bitter. Dat heeft een vervelende klank, maar is een belangrijke smaakcomponent. De adstringerende – samentrekkende – werking van tannines die je in veel rode wijnen tegenkomt, reageren met de proteïnes in bijvoorbeeld vlees. Daardoor gaat de wijn zachter smaken. Als je dan ook nog een klein beetje bittere smaak aan je gerecht geeft, dan geeft dat een heel bevredigende combinatie.

Niet beknibbelen
Wat misschien wel het allerbelangrijkst is, is deze stelregel die ik ontleen aan de Britse televisielegende Keith Floyd: als het niet goed genoeg is om te drinken, dan is het niet goed genoeg om mee te koken. Ik wil niet zeggen dat je die fles Mouton Rothschild gelijk maar door je stoof moet gooien. Wat ik vooral wil zeggen is dat je ook geen wijn van 1,5 euro uit de supermarkt door je gerecht moet gebruiken. Hoe je het ook bekijkt, of je het nu drinkt of eet, je gaat de wijn toch proeven!
Wijn en eten
Wijn en eten zijn wat mij betreft een logische combinatie, al probeer ik ook met andere dranken te variëren. Natuurlijk is wat ik net gesteld heb een indicatie: er zijn witte wijnen die veel te zwaar zijn voor veel lichte gerechten, en rode die geen stand houden tegen rundvlees. Door je in te lezen, te praten met je slijter of wijnspecialist en veel te proeven heb je steeds beter in de gaten welke combinaties wel en niet werken. En voor je het weet betrap je jezelf op uitzoeken wat een wijnkelder onder je huis kost.