Panna cotta betekent zoveel als ‘gekookte room’. Dat is niet onlogisch: het hoofdbestanddeel is room, die je kookt. Door het te combineren met rabarber en aardbeien krijg je een heerlijk fris dessert met een zomers gevoel. Door een deel van de room voor fruitpuree te vervangen kan je een heerlijk heldere smaak aan je panna cotta geven.
Wat heb je nodig? (5-6 personen)
Voor de panna cotta:
- 100 gram rabarber, gewassen, in stukjes van 2 cm
- 100 gram aardbeien, schoongemaakt, in blokjes
- 50 ml sinaasappelsap
- 30 gram suiker
- schil van 1/4 sinaasappel
- 6 gelatineblaadjes
- 350 ml slagroom
- 50 gram suiker
Voor de garnituur:
- 100 gram aardbeien, schoongemaakt, in kwarten
- Poedersuiker
- 3 dunne rabarberstelen, gewassen, in stukjes van 3-4 cm
- 1 el suiker

Wat moet je doen?
- Doe 100 gram rabarber en de 100 gram aardbeien in een pan, voeg de suiker en sinaasappelschil toe, samen met 50 ml sinaasappelsap en kook in ongeveer 10 minuten zacht en gaar.
- Zeef het mengsel, druk met de achterkant van een jus- of soeplepel zoveel mogelijk van het sap uit het mengsel. Zorg dat je minimaal 150 milliliter sap overhoudt. Vul eventueel aan met wat sinaasappelsap of water.
- Week de gelatineblaadjes in koud water.
- Breng in een pan de slagroom aan de kook en haal van het vuur zodra het kookt. Meng goed met het rabarber-aardbei-mengsel.
- Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze goed door het nog warme mengsel. Zorg dat de gelatine volledig is opgelost.
- Verdeel het mengsel over 6 schaaltjes en laat goed opstijven in de koelkast. Reken daar echt minimaal 4 uur voor.
- Gaar intussen de resterende rabarber met de eetlepel suiker in een bodempje water in 10-12 minuten gaar. Laat in het kookvocht afkoelen.
- Bestuif de aardbeien kort voor het serveren met een beetje poedersuiker.
- Houd de onderkant van elk van de schaaltjes enkele seconden in een bak met kokend water en stort op een bordje. Garneer met wat van de gegaarde rabarber en de gesuikerde aardbeien. Als het goed is stort de panna cotta net niet in, maar smelt hij direct in je mond.
Panna Cotta
Deze Italiaanse dessertklassieker is toch wel een van mijn favoriete nagerechten. Doordat de gelatine het geheel nét aan bij elkaar houdt smelt hij pas zodra je hem in je mond hebt. Op die manier krijg je echt alles van de smaak van dit toetje optimaal mee. De truc is om net niet te weinig gelatine te gebruiken, zodat je panna cotta nét niet instort.