Het lijkt wel een beetje een thema te worden zo, risotto. Dat komt omdat ik er gek op ben. Eens in de zoveel tijd móét ik gewoon een bord risotto hebben. Natuurlijk zorg je dat je een goed recept hebt, en dat je een mooie rijstsoort hebt. Maar minstens zo belangrijk is het om een goede bouillon te gebruiken.
De rijstkorrels nemen een heel groot deel van de bouillon in zich op. Dat is tot wel 5 x het eigen gewicht aan bouillon. Je moet dus bedenken dat 400 gram rijst dus een gerecht van zo’n 2 kilo kan worden! Daarom is het goed om een paar zaken heel serieus te nemen.
Zorg dat je basisbouillon lekker is, vol van smaak, maar niet te zout. Een deel van de bouillon zal tijdens het bereiden van je risotto ook verdampen, waardoor de smaak geconcentreerder wordt. Als je dan al veel zout in de basisbouillon had zitten, dan proef je alleen nog maar zout.
Zorg dat je bouillon warm klaar staat. Zet de bouillonpan naast je risottopan op het fornuis en zorg dat deze tegen de kook is. Op die manier koelt je rijst niet gelijk steeds af wanneer je een schep toevoegt.
Wat is nu de basis van een lekkere risottobouillon? Wat mij betreft kook je het altijd met een drietal ingrediënten, waar je naar hartenlust aan kunt toevoegen. Dat zijn ui, wortel en bleekselderij. Met de onderstaande verhoudingen moet je ongeveer 2 liter groentebouillon kunnen maken.
Bouillon: de basisingrediënten
- 2 gele uien, in grove stukken, inclusief het papierachtige schilletje aan de binnenkant. Snijd de wortels er netjes af
- 5-6 wortelen, gewassen en in plakken
- 4 stengels bleekselderij, gewassen en in stukken
- 1 laurierblad
- 1 tl zwarte peperkorrels
- 3/4 el zout
- (optioneel) De stengels van een bos peterselie, samengebonden

Bereidingswijze
Het is supersimpel om de bouillon nu te maken.
- Fruit de uien in wat neutrale olie aan in een soeppan, tot ze goed bruin worden. Giet de resterende olie voorzichtig af.
- Voeg nu de wortelen, bleekselderij, laurier en peper toe, en giet er 2,5 liter koud (!) water bij. Op die manier wordt de groente veel gelijkmatiger gaar.
- Laat dit minimaal een uur op een zacht pitje sudderen.
- Zeef de bouillon en breng op smaak met het zout. Wanneer je het zou gebruiken voor een maaltijdsoep, en de basisbouillon dus hoger op smaak moet zijn, voeg dan in totaal ongeveer 1,5 el toe. Maar proef eerst, want te zout is niet lekker!