Een courgette was lange tijd voor mij vaste prik in de moestuin. Dit jaar heb ik voor het eerst een paar trombolino d’Albenga-planten staan. Dat is een bepaald type muskaatcourgette. Verwarrend genoeg heet die ook wel muskaatpompoen. En dat is niet voor niets.
Ranke klimmer
De planten van deze courgette behoren tot de fanatiekste klimmers die ik ken. Een enkele plant kan meterslang worden. De uitlopers kunnen net zo goed klimmen als zich al rankend door de tuin verplaatsen. Zelf ben ik ze zo 5 meter verderop tegengekomen.
Twee gezichten
De courgetteplant groeit niet alleen heel snel, de courgette zelf ook. De enorm grote, knalgele bloemen leveren een fletsgroene vrucht op. Voordat de courgette 15 cm lang is heeft deze een heerlijke, iets zoete smaak. Na verloop van tijd gaat de vrucht verkleuren, en wordt de schil stugger en oker- of oranje gekleurd. Niet alleen de kleur wordt anders, ook de vorm. De kleine, onrijpe courgette heeft vaak een vraagtekenvorm, met aan de uiteinden een kleine verdikking. Oudere vruchten blijven de vraagtekenvorm houden, maar de onderkant vormt een steeds dikkere knobbel, waar de zaden in zitten.
Courgette in de keuken
Deze vrucht is heerlijk te gebruiken in de keuken. Wanneer de plant nog onrijp is en een groene, dunne schil heeft, kan je hem gebruiken net als een courgette. Flinterdun gesneden is hij rauw door een salade heerlijk. Iets grotere courgettes laten zich nog heerlijk grillen of bakken. Je kunt ze gebruiken als smaakgever of juist om een gerecht meer bulk te geven. Het grote voordeel boven een ‘gewone’ courgette, is dat deze muskaatcourgette alleen in de verdikking onderaan wat zaadjes bevat. Bij een onrijpe variant zijn die zelfs ook nog eens onderontwikkeld!
Wanneer de courgette rijp en verkleurd is, wordt de schil te taai om lekker te eten. Deze wordt namelijk wat leerachtig. Daarom is het aan te raden om de vrucht rondom te schillen. Een ander nadeel is dat de smaak veel minder uitgesproken wordt naarmate de vrucht rijpt. Het vruchtvlees wordt wat wateriger. Je kunt de rijpe vrucht net zo gebruiken als je flespompoen zou gebruiken, want het vruchtvlees is ook wat steviger.

Kopen niet kweken
Het is ontzettend leuk om courgetteplanten te kweken in je eigen tuin. Ze groeien als, nouja courgette, en als het weer een klein beetje meezit leveren de courgetteplanten een enorme hoeveelheid vruchten op. Wat je alleen niet moet doen is ze opkweken uit de zaden. Het zal namelijk wel degelijk een plant opleveren, maar wel met het risico dat je een bijna-weggekweekte eigenschap weer terugkweekt. Er zit van nature namelijk een giftige stof in de oerversies van de courgette en pompoen. Een paar jaar geleden is in Duitsland nog een verstokte zelfkweker overleden aan de gevolgen van zijn hobby. Dan koop ik liever betrouwbare zaden bij de zadenhandel.
Courgette
Deze trombolino d’Albenga was voor mij echt een uitkomst. Gewone courgettes zijn een klein beetje saai, en hebben ook nog eens heel grote zaadlijsten. Deze muskaatcourgettes komen oorspronkelijk uit Italië en Frankrijk, maar hebben tot dusverre de rest van de wereld nog niet echt weten veroveren. Behalve mijn tuin dus. Volgend jaar ook de jouwe?