Altijd als ik aan lekker eten, met een broodje vooraf denk, dan dwaalt mijn hoofd al snel af naar een paar klassieke dips. Deze maken van het toch al lekkere brood een heerlijke verwennerij. Hieronder lees je hoe je zelf een heerlijke, Franse tapenade maakt. En vanuit de andere hoek van de Middellandse Zee, baba ganoush. Door verschillende dips te maken heb je niet alleen wat lekkers te eten, maar nog iets te kiezen ook! Dat is nog eens een win-win situatie.
Wat heb je nodig? (tapenade)
- 100 g zwarte olijven, zonder pit
- 3-4 ansjovisfilets
- 35 g kappertjes
- 1-2 tl fijne mosterd
- Olijfolie
- Citroensap

Wat moet je doen?
- Doe de olijven in de kleine kom van een foodprocessor. Hak met de pulseerfunctie tot de olijven grof gehakt zijn.
- Voeg de ansjovisfilets en de kappertjes toe. Pulseer de foodprocessor tot je een gelijkmatige textuur hebt. Je kunt zelf bepalen hoe grof je de tapenade wilt maken.
- Doe het gehakte olijfmengsel in een kom en meng er de mosterd doorheen. Breng op smaak met citroensap en voeg olijfolie toe tot je de gewenste, smeuïge textuur hebt.
- Serveer koel.
Wat heb je nodig? (baba ganoush)
- 2 aubergines
- 3 el platte peterselie, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geperst
- 2,5 el tahin
- Rasp en sap ¼ Citroen
- 1/8 tl cayennepeper
- Zout en witte peper

Wat moet je doen?
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Prik de aubergines aan alle kanten in met een vorm en bak ze op een bakplaat in de oven gaar en zacht in ongeveer een uur tijd. Eventueel kan je ze ook in aluminiumfolie wikkelen en ze op de hete kolen van de barbecue leggen.
- Haal de aubergines uit de oven, laat ze iets afkoelen. Snijd de aubergines in de lengte doormidden en schraap de zachte vulling uit de schil met een lepel. Laat de vulling afkoelen.
- Pureer de auberginepulp met behulp van een staafmixer tot een relatief glad geheel.
- Meng in een kom de auberginepulp, peterselie, knoflook, tahin, citroensap en -schil en de cayennepeper. Mix grondig tot alles goed vermengd is. Breng op smaak met zout en witte peper.
- Serveer koel, eventueel met wat olijfolie en za’atar er overheen gesprenkeld.
Klassieke dips
Wat mij betreft hoef je bij het eten van een lekker maal niet al te veel aan een keuken vast te houden. Juist door deze klassieke dips uit verschillende keukens te combineren, houd je de borrelplank voor je etentje lekker gevarieerd. Persoonlijk houd ik zelfs nog meer van die dagen dat je alléén maar brood met dips eet. Heerlijk toch? Een feestmaal, zonder te koken!
2 Reacties
Friendly printen zou heel prettig zijn
Dank voor je reactie. Dat is een goed punt, en ik zal het bij de verbetering van de website meenemen. Op dit moment lukt dat technisch alleen nog niet.