Als je broodjes meeneemt kan je dat natuurlijk belegd doen met allerlei heerlijke smeersels of ander broodbeleg. Maar wat je ook kunt doen, dat is ze op voorhand al vullen. De vulling kan je aanpassen naar wens, als het maar geschikt is om in de oven mee te bakken.
Wat heb je nodig? (4 broodjes)
Voor het brood:
- 300 g bloem
- 130 g semola (tarwegries)
- 285 g water
- 100 g desem
- 12 g olijfolie
- 8 g zout
Voor de vulling:
- 4 eieren
- 8 grote bladeren snijbiet, gewassen en fijngesneden
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- 4 tenen knoflook, gesnipperd
- Olie om in te bakken
- 1 ei, losgeklopt
- Nigellazaad

Wat moet je doen?
- Begin een dag van tevoren met het brooddeeg. Meng de bloem, semola en het water, en roer door. Voeg het zout, de olijfolie en het desem toe, en kneed goed door. Kneed minimaal 10 minuten.
- Bol het deeg op door de onderkant naar binnen te vouwen. Leg het deeg in een ingevette mengkom en dek af met een ingevet stuk vershoudfolie. Zet op een warme plaats weg en laat in 8 uur tijd verdubbelen in volume.
- Kook de 4 eieren tot ze zachtgekookt zijn. Koel ze af met ijskoud water en pel ze voorzichtig.
- Verhit een sauteerpan en doe daar ongeveer twee eetlepels olie in. Fruit de sjalotjes in de olie tot ze glazig zijn. Voeg de knoflook en snijbiet toe en laat slinken. Laat uitlekken en afkoelen in een vergiet.
- Haal het brooddeeg uit de kom, en verdeel in vier gelijke delen.
- Rol een van de delen brooddeeg uit tot het iets minder dan een centimeter dik is. Leg er een kwart van het snijbietmengsel op, met daarop een van de zachtgekookte eieren.
- Vouw het brood dicht, en trek daarbij het deeg goed over de vulling heen, zodat het vastplakt. Herhaal voor het andere deeg en de vulling.
- Doe elk van de broodjes in een kleinere, ingevette kom, wederom afdekt met ingevet huishoudfolie. Laat minimaal 6 uur in de koelkast rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200 °C boven- en onderwarmte.
- Kwast elk van de broodjes met het losgeklopte ei in en strooi er nigellazaad naar smaak over.
- Bak de broodjes in 20 minuten of tot het brood bruin gekleurd is en aan de hol klinkt als je er op tikt.
Gevulde broodjes
Deze gevulde broodjes zijn heerlijk om mee te nemen. Het is een klein beetje bewerkelijk, maar dan heb je ook wel iets lekkers. Natuurlijk kan je ook een gistdeeg gebruiken, maar zelf ben ik gek op de diepere smaak van desem. Je kunt ze ook vullen met een curry of een stoofgerecht, of wat je dan ook maar kunt mee verwarmen. Wat is jouw favoriete vulling voor een broodje?