Het is weer Boktober. Ja, je leest het goed, en nee, ik heb geen typefout gemaakt. Wanneer je een beetje van eten houdt, dan heb je vrijwel zeker weleens geitenkaas op. In een salade, door de spinazie, in een quiche, of de oude variant op brood. Misschien eet je weleens geitenyoghurt, of drink je zelfs geitenmelk. Maar dat roept ook een andere vraag op. Heb je ook weleens geitenvlees gegeten?
Bokken te over
Om te zorgen dat een geit melk geeft, moet de geit een lam krijgen. Dan wordt de geit een tot twee keer per dag gemolken om de melk te verkrijgen én om de productie in stand te houden. En om te zorgen dat de geit melk blijft geven is het van belang dat de geit natuurlijk geregeld lammert. Nu is net als bij de meeste diersoorten de hoeveelheid bokjes die geboren wordt ongeveer gelijk aan het aantal geitjes dat geboren wordt. En bokjes, daar zit een geitenboer niet op te wachten. Allereerst gaan bokken als ze geslachtsrijp zijn enorm stinken. Nouja, voor mensen dan, de geiten zijn er dol op. Een groter nadeel voor de geitenboer, is dat bokken natuurlijk geen melk produceren. En er zijn nu ook weer niet al te veel bokken nodig voor de bevruchting van de melkgeiten. (bovendien, om de kudde gezond te houden heb je natuurlijk sowieso liever een bok van buitenaf)

Waar moet dat heen?
Uit de vorige paragraaf heb je kunnen leren dat elk jaar ongeveer de helft van de geitenlammeren dus eigenlijk overbodig is. Natuurlijk zijn er bokken nodig om mee te fokken, maar dat zijn er niet zo veel. Al die bokjes moeten dus – liefst voor ze geslachtsrijp zijn – weg zijn uit de boerderij. Vaak worden de bokjes naar speciaal daarvoor bedoelde boerderijen gebracht, waar ze in korte tijd klaar voor de slacht gemest worden. Daarna worden ze voornamelijk naar Zuid-Europa afgevoerd. Gelukkig zijn er steeds meer geitenmelkboerderijen waar ze de bokken zelf mesten, maar dan voor wat langere tijd. Waar het helaas alleen nog steeds aan ontbreekt, zijn mensen in Nederland die dat vlees willen eten. En dat terwijl geitenvlees echt heel erg lekker is.

Boktober
Daarom is Boktober nu juist in het leven geroepen. Onder meer door kop-tot-kontchef Nel Schellekens, televisie- en kookboekenkok Yvette van Boven, Joris Bijdendijk van restaurant Rijks (*) en de worstmakers van Brandt & Levie is er hernieuwde aandacht voor bokkenvlees. Er is een aardige kans dat je geitenvlees helemaal niet kent. Niet alleen komt het in de supermarkt niet voor, maar ook de meeste slagers hebben het niet in hun assortiment. Die hebben vaak al moeite om schapenvlees aan de man te brengen. Geitenvlees is wat magerder dan bijvoorbeeld rundvlees. Wanneer geit volwassen geslacht wordt heeft het een uitgesproken, bijna wildachtige smaak. Zolang de geiten of bokken als lam worden geslacht heeft het vlees een milde smaak. Tijdens deze Boktober geef ik je verschillende recepten voor geitenvlees, zodat je zelf ook eens geitenvlees kunt eten. Want als er één ding duidelijk is, dan is het dat het eten van de geitenbokken noodzakelijk is als we geitenkaas en geitenmelkproducten willen blijven gebruiken. Laten we van die nood een deugd maken. Aardige kans dat jij geitenvlees net zo lekker vindt als ik.