Olijfkomkommer is een beetje een gekke groente. Hij is niet breed verkrijgbaar, maar is echt ideaal om in je tuin of op je balkon te verbouwen. Je kunt ze rauw eten, en hoe jonger de vrucht dan is, hoe meer die ook daadwerkelijk naar komkommer smaakt. Wanneer je ze wat groter laat groeien, ontstaan er grote zwarte zaden in de vrucht. Deze moet je er voor gebruik uit halen. De smaak houdt op dat moment heb midden tussen komkommer en courgette. Daardoor is die nog veelzijdiger ook. Deze risotto met olijfkomkommer maakt gebruik van de smaak van de groente en geeft nog een frisse, groene kleur ook.
Wat heb je nodig? (4 personen hoofdgerecht, 6 personen bij- of voorgerecht)
- 300 g risottorijst
- 1 l groentebouillon
- 1 grote ui, fijngesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngesnipperd
- 500 g grote olijfkomkommers, gewassen
- 250 g honingtomaten, gehalveerd
- 5 el peterselie, gesnipperd
- 150 g geraspte oude geitenkaas
- Olijfolie om in te bakken

Wat moet je doen?
- aHaGHBreng de bouillon tegen het kookpunt.
- Snijd de kop en kont van de olijfkomkommers af, trek ze open en schep de zaden en eventueel het merg eruit. Snijd de rest in grove stukken.
- Pulseer de gesneden olijfkomkommers in een foodprocessor, tot een relatief ongelijkmatige massa (er mogen nog wat stukjes in zitten).
- Verhit een brede pan met dikke bodem en voeg, als de pan warm is, olijfolie toe.
- Fruit de ui aan in de pan, en voeg wanneer de ui glazig is de knoflook en rijst toe en bak kortstondig mee.
- Doe een schep bouillon bij de rijst en roer net zo lang tot bijna alle bouillon is opgenomen. Herhaal deze stap voor ongeveer 20 minuten.
- Voeg na 10 minuten de gemalen olijfkomkommers toe, zodat ze mee kunnen garen.
- Doe, kort voordat de rijst gaar is de tomaten en de gesnipperde peterselie in de pan en roer goed door.
- Zet, wanneer de rijst gaar is, de pit uit en roer de kaas door de risotto.
- Serveer direct, met eventueel nog wat extra kaas en peterselie.
Olijfkomkommer in risotto
Deze risotto is lekker fris, en kan zowel goed als voorgerecht of als hoofdgerecht worden gegeten. De olijfkomkommer is een gekkige vrucht, het ziet eruit als een soort stekelige augurk. In het Duits heten de vruchten ook wel ‘Inka-Gurken’, Inca-augurken. Dat heeft met de vorm te maken, die dus op een augurk lijkt, en omdat de planten ook rankend klimmen zoals augurken doen. De verwijzing naar Inca’s heeft te maken met het voorkomen van de plant: ze komen uit Midden- en Zuid-Amerika. Probeer ze ook eens op te kweken, en maak deze risotto, of vul of bak de olijfkomkommer. Hoe ouder de vrucht namelijk is, hoe groter de kans dat hij hol is geworden en het sponsachtige midden is verdwenen.