In de afgelopen jaren heeft gin steeds verder aan populariteit gewonnen, onder meer in Gin & tonic. Dat is natuurlijk niet onterecht, want deze heerlijk verfrissende cocktail is naar eigen smaak aan te passen. En dat is dan weer goeddeels dankzij de gin die er in gaat. Maar wat is er dan zo bijzonder aan deze sterke drank?
Gin – Nederlandse roots
Gin stamt sinds de zeventiende eeuw af van een Nederlands drankje. Jenever werd al in de middeleeuwen in Nederland en België gestookt. Bij het stoken van die drank werd het destillaat op smaak gebracht door onder meer de gedroogde bessen van een bepaald type conifeer toe te voegen: de jeneverbes. Deze bessen geven een kenmerkende smaak af. Ze weten zelfs hun stempel te drukken op een sterk smakend product als zuurkool.
King Billy
In 1688 werd de Nederlander Willem III koning van Engeland, samen met zijn vrouw Mary Stuart (ze regeerden gezamenlijk). Dat gaf een enorme impuls aan de vraag naar jenever in Engeland. De Engelsel maakten zelf ook een jeneverachtige drank: gin. Vanaf dat moment hebben de twee distillaten zich zij aan zij ontwikkeld. Gin leverde in Engeland heuse problemen op. Mensen die massaal dronken over straat gingen, dat soort problemen. Door middel van meerdere wetten werd de drank aan banden gelegd in het begin van de achttiende eeuw. Deze ontwikkeling in het begin van de achttiende eeuw wordt ook wel de Gin Craze genoemd – de gin-gekte.

Botanicals
Wat de Engelsen anders deden dan de Nederlanders, was het verder aanpassen van de drank. Bij het maken van gin worden er op verschillende momenten smaakmakers toegevoegd – de botanicals. Daardoor ontstaan er veel verschillende ging, met een unieke, eigen smaak en karakter. Juist deze eigenschappen maken de drank culinair zo interessant.
Tonic
Door de introductie van tonic in 1858 stond het speelbord klaar voor een van de populairste en meest veelzijdige cocktails: de gin & tonic. Tonic is een frisdrank die gemaakt wordt door de ontzettend bittere bast van de kina, te combineren met bruisend water en suiker. Dat werd door de Britse officieren in India gemixt tot de klassieke cocktail, als preventieve medicatie tegen malaria. De ginaroma’s en de bitter-zoete tonic bleken een ideale combinatie te vormen.
Eindeloos variëren
De geschiedenis van deze jenevervariant is bijna net zo spannend als een goede uitvoering van het distillaat zelf. Door de razende populariteit van de drank is er in de laatste jaren een enorme hoeveelheid nieuwe gins bijgekomen. Elke zichzelf respecterende ginsoort heeft een uniek recept, vol bijzondere botanicals die op het juist moment worden toegevoegd. Voor welk recept je ook kiest, met de juiste gin til je jouw cocktail naar een hoger plan!