Het samenstellen van een goede, gebalanceerde kaasplank is niet zo ingewikkeld als het soms klinkt. Sommige mensen slaat de angst om het hart bij het idee dat ze zoiets moeten samenstellen, want waar begin je? Nou dat is simpel: met een mooie plank. En hoe je dat vervolgt, dat heb ik voor je uiteengezet.
Variatie in spijs doet eten
Net als in de meeste gerechten, heeft een kaasplankje er baat bij dat je variatie in smaken, texturen en beleving hebt. Daarom moet je er dus voor zorgen dat je niet alleen maar harde, of alleen maar zachte kazen hebt. Natuurlijk kan je je gasten nergens toe dwingen, maar je kunt ze in elk geval een volgorde van eten adviseren. Op die manier kan je er voor zorgen dat ze niet alleen de brie opeten, maar ook hardere kazen eten.
Kaasplank op volgorde
Maar welke volgorde houd je dan aan? Begin het liefst met de meest milde kaas op de plank. Wanneer een heel verse kaas moet opboksen tegen een 24 maanden gerijpte grana padano, dan smaakt de verse kaas nergens meer naar. Dat kan je geen van beide kazen kwalijk nemen. Als je het dus geleidelijk opbouwt, met steeds een stapje meer pit, dan kan je elke kaas goed proeven. En zorg gewoon dat je genoeg kaas haalt, dan kan iedereen blijven eten van de kazen op hun eigen volgorde.
Van alles wat
Een makkelijke manier om je kaasplank afwisselend te maken, is door ook verschillende types kaas te presenteren. Wat denk je van een witschimmel- en een blauwaderkaas? Neem bijvoorbeeld niet alleen een pittige gorgonzola, maar ook de jongere, zoete variant. Dan kan je ook een roodflorakaas nemen, die met bacteriën in plaats van schimmels gerijpt zijn. En dat is pas het begin. Laat je nu niet verleiden door de kaasafdeling van de supermarkt. Ga naar een goede kaaswinkel en laat je informeren. Nu hoor ik je al bijna zeggen: ja maar dat is zo duur. Dat is ook zo, maar kaas is een product dat ook veel materiaal én veel tijd kost om te maken. Voor elke kilo kaas heeft de kaasmaker ongeveer 10 liter melk nodig. En met een beetje gerijpte kaas, neemt elke kaas dan ook nog minstens een jaar plankruimte in. Dat is natuurlijk een uitgestelde betaling die de boer voor zijn kazen krijgt. Betaal dus wat meer, en besteed het liever bij een goede kaaswinkel. Daar komt bij dat je daar ook nog eens ontzettend goed advies kunt krijgen over welke kaas past bij wat jij met je kaasplank wilt. En misschien wel de allerbeste reden: kaas van een kaaswinkel is vaak beduidend lekkerder dan die uit de supermarkt.
Meer dan kaas alleen
Het woord kaasplank suggereert dat er alleen kaas op hoort te liggen, dat is allerminst waar. Zorg sowieso dat je iets broodachtigs hebt: grissini, zelfgemaakte melba toast, het maakt niet uit, iets knapperigs waarmee je zachte kazen wat gemakkelijker kunt eten. Daarnaast zijn er verschillende fruitsoorten die ontzettend lekker combineren met kaas. Eerder gaf ik het recept voor membrillo al – kweeperengelei – maar ook druiven zijn heerlijk in combinatie met kaas. In goede kaaswinkels verkopen ze vaak ook iets-gedroogde druiven. Die zijn dan niet zo ver gedroogd als rozijnen, maar zijn doordat ze minder vocht bevatten wel iets zoeter dan helemaal verse druiven. Gegarandeerd trouwens dat je ook een stuk vijgenbrood kunt krijgen. Dan nog een tochtje langs een notenwinkel voor wat gemengde noten, en je kaasplank is compleet.

De kaasplank serveren
De grootste zonde die je kunt begaan met je zorgvuldig
samengestelde kaasplank, is om het geheel direct uit de koelkast op tafel te
zetten. Elke Fransman kan je vertellen, dat je om optimaal van je kaas te kunnen
genieten, je het zeker niet koud moet eten. Een stuk camembert heeft veel meer
smaak als de inhoud bijna zelf uit de korst komt lopen. Sowieso proef je
meestal meer van warmer eten dan van koud eten dat met de zelfde ingrediënten
bereid is. En dat geldt dus net zo goed voor kaas.
Met deze tips hoop ik dat je een eind komt in het samenstellen van je plank.
Zoals met eigenlijk alles is het aan te raden je ingrediënten bij een
specialist te kopen; die weten vaak veel beter wat er allemaal te krijgen is,
en vooral wat het best bij jouw wensen past. Welke kaas mag op jouw plank niet
ontbreken?