Kerst is een van de leukste feesten van het jaar, maar iedereen die weleens uitgebreid gekookt heeft met kerst, heeft ook weleens ervaren hoeveel stress het kan geven om een kerstmenu te koken. Je moet namelijk met allemaal factoren rekening houden: de tafel en de tafelschikking, de juiste wijnen, je tijdsplanning en natuurlijk welke gerechten er allemaal gemaakt moeten worden in die tijd. Dit blog heb ik geschreven om je te helpen een paar van die factoren wat beter te overzien.
Kerst begint nu al
Ja dat is wel een enorme dooddoener, hoor ik je al denken. Toch wil ik je op het hart drukken om op tijd te beginnen met je kerstdiner. Dat is niet alleen op de dag zelf (slaap niet te lang uit), maar ook in de voorbereiding. Begin nu al met bedenken wat je met kerst wilt serveren. Dat is niet alleen handig om te doen, maar wat mij betreft is de voorpret de helft van de lol al. Op die manier kan je ook de boodschappen al een paar dagen tevoren doen. Met kerst is het bij de slager en de groenteboer knetterdruk, dus zorg dat je ruim op tijd een bestelling plaatst, Kies voor gerechten die niet op het laatste moment nog heel veel handelingen vereisen, maar ga voor gemak.
Keuzes voor het menu
Een van de redenen waarom kalkoen en kip zo populair zijn met kerst, is omdat je die in de oven doet op het juiste moment, en er dan tot het serveren geen omkijken meer naar hebt. Serveer dus gerechten die al ruim van tevoren klaargemaakt kunnen worden. Neem geen biefstuk, maar liever rollade. Eet geen bewerkelijke groentegerechten, maar neem gewoon een lekker ovengerecht dat bij je hoofdgerecht in de oven kan. Maak de soep al een paar dagen van tevoren, of kies ervoor om nog langer tevoren te maken en in te vriezen. De smaken worden zo alleen maar sterker, en het bespaart je heel veel stress op de dag zelf. Voor het toetje ben ik een groot voorstander van spectaculaire gerechten. Maak een heel grote glazen schaal met een trifle erin, of nog leuker: crème brûlée. Het feestje is toch pas echt af met wat (gecontroleerde) vlammen aan tafel?

Tafel dekken
Een tafelschikking zou ik simpelweg vergeten als ik jou was. Waarom zou je willen zorgen dat twee mensen juist wel of niet bij elkaar in de buurt aan tafel zitten? Zorg er wel voor dat je de dag voor het diner de tafel al gedekt hebt. Zo simpel kan het zijn. Dan weet je op de grote dag gelijk of je nog een paar glazen of een bordje bij moet halen. Je hoeft natuurlijk geen ontzettend klassieke indeling te hanteren, maar zorg er wel voor dat je in elk geval wijnglazen en waterglazen op tafel hebt staan.
Kerst zonder stress
Maak een paar dagen voor het diner een uitgebreide planning. In zo’n planning ga je als volgt te werk: je kiest eerst voor een eindtijd waarop je het betreffende gerecht af wilt hebben. Dan reken je het aantal uren terug dat je er voor nodig hebt, tel daar zeker 10% bij op en bereken zo je uiterlijke begintijd. Als het goed is heb je al bij het bedenken van je menu rekening gehouden met gerechten die je vooraf al kon bereiden. Dan hoef je natuurlijk alleen de tijd te rekenen die er nodig is voor het afronden van het gerecht. Wat heb jij deze kerst zeker op tafel staan?