Beef Wellington wordt in het Verenigd Koninkrijk vaak gegeten op Bonfire night of met Kerstmis. Het is echt een gerecht om voor een gezelschap te maken. Doordat je het in de oven op de juiste temperatuur brengt, heb je er lange tijd ook geen omkijken naar. Kies er wel voor om een goed stuk rundvlees te gebruiken, want dat is uiteindelijk de hoofdrolspeler van dit gerecht. Het grote voordeel is dat een Beef Wellington er al heel snel spectaculair uitziet. In mijn versie gebruik ik naast de champignons ook tomaat en pijnboompitten, waardoor het mengsel nog meer smaak krijgt. Die smaak combineert heerlijk met het rundvlees.
Wat heb je nodig? (5-6 personen)
- 400 g kastanjechampignons
- 50 g zongedroogde tomaat (op olie)
- 2 sjalotten, schoongemaakt, in grove stukken
- 20 g pijnboompitten
- 75 g parmaham
- 500 g ossenhaas of ander mals rundvlees
- Fijne mosterd
- 1 el mosterdpoeder
- Peper, zout (en fleur de sel)
- Olie om in te bakken
- Bladerdeeg (40 x 24 cm)
- 1 ei, losgeklopt

Wat moet je doen?
- Doe de kastanjechampignons, tomaat, sjalot en pijnboompitten in een keukenmachine. Hak de ingrediënten tot een fijn mengsel.
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur, en bak het champignonmengsel uit tot het droog gebakken is. Dit kan even duren, want in champignons kan veel vocht zitten.
- Dep de ossenhaas droog met keukenpapier en breng uitvoerig op smaak met zout en peper.
- Verhit een koekenpan en bak de ossenhaas rondom goed bruin, en haal daarna direct uit de pan.
- Besmeer de ossenhaas met een laag mosterd, en bestuif met het mosterdpoeder en laat afkoelen.
- Leg het bladerdeeg op het werkblad. Bekleed met de parmaham, maar laat aan 3 randen minimaal 3 cm van het deeg onbekleed. Smeer daar voorzichtig het uitgebakken champignonmengsel op. Strijk het losgeklopte ei op de vrijgelaten randen bladerdeeg.
- Plaats de ossenhaas voorzichtig op het bladerdeeg en rol in. Eindig zo dat de naad van het deeg onder de ossenhaas ligt. Vouw de einden onder het ingerolde vlees, en snijd eventueel overschot weg. Bestrijk royaal met het losgeklopte ei en kerf voorzichtig in met een decoratief patroon. Snijd voorzichtig een opening bovenin de Beef Wellington en maak eventueel van overgebleven bladerdeeg een schoorsteentje rondom die opening. Besprenkel met wat fleur de sel.
- Zet de Beef Wellington minimaal een uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 °C boven- en onderwarmte.
- Steek een kernthermometer in het midden van de ossenhaas en bak de ossenhaas in de hete oven tot er een kerntemperatuur van 55 °C bereikt is (meestal 35-45 minuten, afhankelijk van de dikte van het vlees). Haal uit de oven en laat 5 minuten rusten. Snijd er aan tafel dikke plakken van en serveer direct.
Beef Wellington
Om te zorgen dat je Beef Wellington zo mooi mogelijk uit de oven komt kan je er voor kiezen om ze te bakken op een pizzasteen in de oven. Mocht je die niet hebben, dan kan je ook bijvoorbeeld een metalen bakplaat kan laten mee voorverwarmen met de oven. Omdat het vlees in de koelkast heeft gestaan duurt het wat langer voordat de kerntemperatuur hoog genoeg is, daardoor kan het bladerdeeg wat mooier bruin worden. Houd er rekening mee dat je weet hoe de draad van het vlees loopt, zodat je aan tafel dwars op de draad kunt snijden. Zo heb je een ultiem mals vlees.