Klassiek is eigenlijk altijd een veilige optie voor een kerstdiner. Je hebt er wel een wat langere zit aan – veel van de klassieke gerechten zijn nu eenmaal wat zwaarder dan modernere gerechten – maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. Een groot deel van deze gerechten kan je al ruimschoots van tevoren bereiden, waardoor je op de dag zelf minder tijdsdruk hebt. Wat er allemaal op mijn klassieke menu staat? Nou dit bijvoorbeeld:
Canapés – blini met zalm, zure room en vingerlimoen
Zodra je gasten binnenkomen wil je ze natuurlijk gelijk wat kunnen voorzetten. Wat gaat er dan boven blini met zalm? Deze Oost-Europese ‘pannenkoekjes’ roepen bij mij gelijk een associatie met luxe cocktailfeestjes. De luchtige pannenkoekjes contrasteren qua mondgevoel mooi met de volvette zure room, en het zuur van de room en de vingerlimoen zorgt er weer voor dat de gerookte zalm niet gaat overheersen. Dat maakt deze canapés echt een ideaal voorgerecht. Als wijn kan je hier het best een rosé champagne bij serveren. Voor een goede champagne betaal je wat meer dan voor een prosecco of cava, maar de fruitige zuren die je uit een champagne krijgt houden goed stand tegen de blini met zalm.
Voorgerecht – dubbel getrokken ossenstaarsoep
Als je een klassieke soep bedenkt voor bij een kerstdiner, dan is de kans aardig groot dat je op ossenstaartsoep komt. Deze soep heeft – dankzij de staartbotten waar je de soep van trekt – een ontzettend diepe smaak. Door de soep niet één keer maar twee keer te trekken met verse ingrediënten krijg je de lekkerste smaken die je je maar kunt voorstellen. Door met wat van de garnituur en de ossenstaart te serveren heb je een heerlijk voorgerecht. Serveer bij de soep een glas goede Barolo, een stevige rode wijn die zich met de soep kan meten.
Spoom
Om je mond de kans te geven om zich na dit smaakgeweld weer een beetje te herstellen kan je een spoom serveren. Vaak is dat een lichte sorbet, soms aangevuld met wat mousserende wijn, die door de friszure smaken de overheersende smaken van voorgaande gangen neutraliseert.

Hoofdgerecht – Beef Wellington
Er zijn maar weinig gerechten die zich zo goed laten presenteren als de Beef Wellington. Je neemt een supermals stuk vlees, zoals de ossenhaas, omkleedt die met smaakvolle dingen: paddenstoelen, zongedroogde tomaten, parmaham, en wikkelt daar een deeg omheen. Eenmaal gebakken in de oven heb je alles wat je maar kunt wensen van een hoofdgerecht: een rijke smaak, superzacht rundvlees, en een knapperige, vette korst van bladerdeeg. Je kunt de smaak van de Wellington natuurlijk ook mooi aanvullen met dingen als Pommes Anna en gebakken pastinaak. Bij de volle smaken in dit gerecht wil je natuurlijk ook een wijn hebben met een mooi volle smaak. Kies voor bijvoorbeeld een Bourgogne van pinot noir, die vaak goed met de paddenstoelen combineren.
Nagerecht – kaasplateau
Een kaasplateau kan een heerlijk ontspannen afsluiter van een kerstdiner zijn. Zorg dat je een gevarieerde plank neerzet, met kaas die je al zeker 15 minuten voor het serveren uit de koelkast haalt. Door een mooie opbouw van milde, zachte kaas tot flink pittige kaas te maken houd je ook deze gang interessant. Voor de afwisseling kan je er wat halfgedroogde druiven, membrillo of vijgenbrood bij serveren. Daarbij drink je een lekkere pouilly-fumé, een witte wijn met een klein beetje een rokerig karakter, die goed overweg kan met de vette kaas, of schenk de pinot noir van het hoofdgerecht door.
Klassiek kerstdiner
Als je graag een klassiek diner geeft, dan is dit menu misschien wel ideaal voor jou. Door de rijke smaken zal dit menu zeker veel indruk maken op je gasten. Door eens niet met een zoet gerecht te eindigen, maar juist met een kaasplateau kan je tot ver in de avond gezellig blijven tafelen. Eet jij ook zo graag een klassiek diner?