Stressvrij voor een groep koken? Het kan echt! Eerder gaf ik je al een paar tips om zonder veel stress aan je kerstdiner te beginnen. Vandaag neem ik de dagen in aanloop naar het diner al met je door. Op die manier organiseer je een diner waarvan je zelf tijdens het eten ook geniet.
Voorbereiding (in de weken vooraf)
Je hebt natuurlijk al een menu gekozen dat er voor zorgt dat je niet al te bewerkelijke gerechten op de kaart hebt staan. Zorg dat je alle ingrediënten op tijd in huis hebt, of in elk geval hebt gereserveerd. Het is natuurlijk niet erg prettig om je hoofdgerecht op de dag zelf nog te moeten aanpassen omdat je de ingrediënten niet meer kunt krijgen. In de ideale situatie hoef je op de dag zelf helemaal niets meer te halen, of alleen af te halen.
Planning
Neem vervolgens een paar dagen voor het diner zelf even een halfuurtje de tijd om je dag te plannen. Schrijf van elk gerecht uit hoeveel tijd er nodig is voor elke stap (en reken minimaal 5 minuten per stap, voor het geval je uitloopt). Vervolg je planning door van elke gang te bedenken hoe laat je het wilt serveren, en neem die tijden ook ruim. Bekijk voor elk gerecht hoeveel je vooraf kunt doen, en wat je nog moet doen direct voor het serveren. De voorbereiding en de afronding kan je nu dus als twee afzonderlijke blokken in je planning opnemen. Probeer het zo te plannen dat je vóórdat je gasten komen wat tijd vrij hebt. In die tijd kan je de keuken opruimen, zorgen dat de tafel goed gedekt is, en met wat geluk zelfs even rustig zitten om je planning door te nemen.
De dag van tevoren
Nu je planning compleet is, heb je een goed beeld van de tijd die je te besteden hebt. Als je een gerecht hebt dat je al vooraf kunt maken, dan is het handig om dat de dag voor je diner te doen. Heel veel soepen worden bijvoorbeeld alleen maar lekkerder wanneer je ze een dag of zelfs een paar dagen in de koelkast bewaart. Alles wat je op die manier al kunt bereiden is meegenomen, dat bespaart je veel tijd en stress op de dag zelf. Controleer ook de dag vooraf of je daadwerkelijk al je ingrediënten in huis hebt en je planning compleet is. Zo kan je stressvrij aan het koken beginnen de volgende morgen.

Mise en place
Mise en place is een keukenterm voor alles wat je voor je gaat koken klaarzet. Het overgrote deel van het koken zit in de mise en place: wanneer deze goed is heb je zo min mogelijk om handen. Een van de makkelijkste dingen om te doen, is om alle groenten en andere ingrediënten voor elk gerecht alvast schoon te maken, af te meten of wegen, en in de juiste vorm te snijden. Bewaar dat in afzonderlijke bakjes in de koelkast of op het aanrecht tot je ze gaat gebruiken. Zo hoef je tijdens de bereiding niet nog te meten, wegen en snijden maar kan je je volledig op de smaak richten.
Stressvrij koken
Zorg ervoor dat je recepten duidelijk zijn en je ze op een gemakkelijke plek hebt liggen, staan of hangen. Zet de wasbak vol met heet water met sop. Zo kan je tijdens het koken tegelijk schoonmaken. Als je een pan niet meer nodig hebt, was die dan tussendoor even af en berg op. Let er wel op dat je geen messen en andere scherpe voorwerpen in je wasbak laat slingeren. Met handen vol pleisters kook je echt minder lekker.
Kerstdiner zonder gedoe
Wat fijn is, is dat je door je diner goed te plannen kunt voorkomen dat je halverwege je diner met de handen in het haar zit omdat je hoofdgerecht nog niet gaar is of de saus in de schift is gegaan. Een goede voorbereiding is in dit geval misschien zelfs wel meer dan het halve werk. Wat doe jij om een stressvrij kerstdiner te koken?