Peterseliewortel is een wortelgroente die bijna geheel vergeten is. Dat is wat mij betreft echt totaal onverdiend. De smaak van peterseliewortel lijkt veel op bijvoorbeeld pastinaak. Doordat de wortel wat sterker smaakt dan de pastinaak krijgt de soep een uitgesproken smaak. Zowel peterseliewortel als pastinaak zijn heerlijk in een gladde soep.
Wat heb je nodig? (4-6 personen)
- 400 g peterseliewortel, geschild en in blokjes
- 400 g pastinaak, geschild en in blokjes
- 1 l groentebouillon
- 4 sneeën wit desembrood, zonder korst en in blokjes van 1 cm
- Boter om in te bakken
- 150-200 ml room
- Peterselie
- Nootmuskaat

Wat moet je doen?
- Breng in een middelgrote pan de bouillon aan de kook, en voeg wanneer de soep kookt de beide wortelgroenten toe. Laat in ongeveer 10 minuten gaar koken.
- Verwarm intussen een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg boter aan de pan toe en laat smelten. Bak hierin de blokjes brood tot ze aan alle kanten goudbruin zijn. Bewaar deze croutons tot vlak voor het serveren.
- Doe de bouillon met wortelgroenten in een blender, en pureer tot het helemaal glad is. Houd bij het pureren met één hand een theedoek op het deksel om te zorgen dat die door de plotselinge warmte niet open vliegt. Giet de soep door een fijne zeef terug in de pan en breng op smaak met zout en witte peper. Houd de soep op laag vuur warm.
- Snipper de bladpeterselie fijn.
- Zet de pit uit en roer de room door de soep tot de soep glad is en de gewenste dikte heeft bereikt.
- Schep de soep in elke kom, en garneer met de croutons en peterselie. Rasp met een fijne rasp wat nootmuskaat over de soep.
Peterseliewortel- en pastinaaksoep
Doordat de smaken van peterseliewortel en pastinaak in elkaars verlengde liggen, passen ze uitstekend samen in deze soep. In een gladde, romige soep is het fijn om een andere textuur te vinden, waardoor de croutons extra lekker uitkomen. Door deze in goede boter te bakken voeg je nog een extra, lekkere smaak aan de soep toe. Wat is jouw lievelingsgerecht met wortelgroenten?