Chayote is een vrucht die een beetje vreemd voorkomt. Als je regelmatig in de toko komt, dan zal je de vrucht waarschijnlijk herkennen. Als je dan ook nog een klein beetje op mij lijkt, dan heb je er zonder twijfel al eens een gekocht – of in elk geval willen kopen. Om je dat duwtje te geven het gewoon te doen, heb ik wat meer over de chayote voor je uiteengezet.

Waar komt de plant vandaan?
Ik heb het al een beetje verklapt, maar de chayote komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Daar zijn ze een wezenlijk onderdeel van het dieet. Ongeveer tegelijk met de komst van Columbus in Amerika raakte de plant steeds verder verspreid, door Noord- en Zuid-Amerika, maar ook grote delen van de rest van de wereld. Het is een plant uit de komkommerfamilie, en kan ook op die manier gegeten worden.
Chayote bereiden
De aardigheid aan het feit dat deze plant uit de komkommerfamilie komt, is dat je de vruchten ook niet hoeft te garen om ze goed te kunnen eten. Ook rauw zijn ze goed eetbaar, en daarom worden ze vaak in salades gebruikt. Door de neutrale smaak en het stevige vruchtvlees is de chayote ook te gebruiken zoals je met een courgette zou doen. In het Caraïbisch gebied wordt de vrucht vaak gebruikt als vulling voor in bijvoorbeeld een soep, in het Zuiden van de Verenigde Staten wordt de vrucht gevuld met zeevruchten geserveerd. Ook buiten de direct omliggende regio wordt er veel gebruik gemaakt van chayote – met name in warme streken. In India bijvoorbeeld wordt het als een groente bereid, gecombineerd met heerlijke specerijenmengsels.

Niet alleen de vrucht
Wanneer je – net als ik – je chayote bij de toko vandaan haalt, dan heb je er niet zoveel aan, maar als je de plant zelf kweekt dan kan je de meer van de plant eten dan alleen de vruchten. Het blad is eetbaar als een soort raapstelen of losbladige kool. De stelen kan je roerbakken, en onder de grond vormt zicht een wortelknol die als een aardappel gegeten kan worden. Best veelzijdig toch?
Chayote sabzi
Sabzi is een groentegerecht uit de regionale keuken van Gujarat in Noord-West India. Chayote is door de neutrale smaak goed te gebruiken voor een sabzi, die met veel lekkere specerijen op smaak gebracht wordt. Met dit receptje kan je ook zelf eens chayote uitproberen!
Wat heb je nodig?
- 1 chayote, geschild
- 1/2 tl komijnzaad
- 1/2 tl mosterdzaad
- 1/4 tl kurkuma
- 1/2 tl kummel
- Olie om in te bakken

Wat moet je doen?
- Snijd de chayote in plakken van een halve cm dik. In het midden kom je de pit tegen. Deze kan je gewoon eten, maar als je dat liever hebt kan je de pit ook verwijderen. Snijd de plakken in repen, en snijd daar blokjes van.
- Verwarm het komijnzaad, mosterdzaad, de kummel en piment in een koekenpan zonder olie of boter. Let op, want de mosterdzaadjes kunnen nog weleens uit de pan willen springen.
- Wanneer de specerijen veel geur vrijlaten, kiep ze dan in een vijzel en maal ze fijn.
- Verwarm een koekenpan met 1-2 el olie. Doe de gemalen specerijen in de pan, samen met de gesneden chayote. Bak de chayote op middelhoog vuur tot ze gaar zijn.
- Serveer warm.
Chayote op het menu
Hopelijk ben je met deze verkenning van de chayote overtuigd geraakt om deze bijzondere groente/vrucht ook eens te proberen. Ze zijn goed te krijgen bij de meeste toko’s of Aziatische supermarkten. Mocht je nu echt de smaak te pakken hebben, dan is de betere zadenhandel een mooie optie om de zaden te kopen om zelf chayote te verbouwen!