Chinese yam is niet te verwarren met wat ze in Amerika ‘yam’ noemen. Dat zijn namelijk zoete aardappelen, en dát is de Chinese yam zeker niet! Wonderwel wordt deze groente op heel veel plaatsen verbouwd, maar je komt ze nauwelijks tegen in reguliere supermarkten.

Chinese yam: oorsprong en verspreiding
Zoals je kunt raden komt de Chinese yam uit China. Wat niet uit de naam blijkt is dat deze groente op talloze plaatsen verbouwd wordt. In tijden van voedselschaarste werd het zelfs in Europa geïntroduceerd. Op sommige plekken wordt het nog steeds verbouwd. In de Verenigde Staten is de plant ook lange tijd als een sierplant gebruikt. De plant deed het goed in koelere klimaten, waardoor het in de Verenigde Staten nu bijvoorbeeld als een invasieve exoot beschouwd wordt.
Culinair gebruik
Toch vinden we de plant niet per se terug in de Europese keukens. In de Koreaanse, Chinese en Japanse keukens wordt de groente wel geregeld gegeten. De groente kan als rauwkost gegeten worden, maar ook worden gebakken of zelfs gefrituurd. Met name het gebruik in de Japanse keuken springt in het oog doordat het gebruik maakt van een bijzondere eigenschap van de Chinese yam. Wanneer je de wortel raspt ontstaat er een wit, iets slijmerig product met een relatief neutrale smaak. Dit wordt zowel over rauwe vis gegeten als bijvoorbeeld een ingrediënt in baksels. De bereiding die ik er mee uitgeprobeerd heb was in soba.
Soba met tororo
Wat heb je nodig? (4 personen)
- 1,5 liter dashi van goede kwaliteit (verkrijgbaar bij de Aziatische supermarkt)
- 50 ml sojasaus
- 50 ml mirin
- 250-300 g ongekookte sobanoedels
- 4 eieren
- Chinese yam, geschild (verkrijgbaar bij de Aziatische supermarkt
- Furikake (topping, verkrijgbaar bij de Aziatische supermarkt)
- Zout

Wat moet je doen?
- Verwarm de dashi op laag vuur tot deze net onder het kookpunt is. Voeg de sojasaus en mirin toe en laat zachtjes meetrekken.
- Kook de sobanoedels volgens instructies op de verpakking gaar, giet ze af en spoel ze met koud water goed af. Hierdoor worden de noedels elastischer (kort van tevoren kan je ze weer warm maken door ze direct voor gebruik met kokend water af te spoelen)
- Verwarm een kleine pan met water tot het kookpunt. Voeg wat zout toe. Doe de eieren in de pan en laat voor 6 minuten zachtjes koken. Laat de eieren in koud water schrikken om te voorkomen dat ze doorgaren.
- Proef allereerst of de dashi op smaak is, en voeg eventueel nog wat sojasaus toe.
- Rasp 4-8 cm Chinese yam met een heel fijne rasp in een kom, pel de eieren en snijd ze doormidden.
- Verdeel de noedels over 4 soepkommen en vul met de dashi. Schep of schenk daar de geraspte Chinese yam in. Leg in elke kom twee helften van een ei en garneer met furikake.
Soba met tororo
Tororo is de Japanse naam voor geraspte Chinese yam. De zachte, iets zoetige smaak van de yam verrijkt de dashi, maar vooral de textuur geeft een bijzondere eetervaring. Omdat je de sobanoedels met stokjes uit de kom haalt en opslurpt, blijft een deel van de tororo aan de noedels hangen. Probeer dit gerecht ook eens uit, en wie weet wordt het vanaf nu een van je lievelingstoppings als je noedelsoep gaat bereiden!