Sambal is een van die condimenten – smaakmakers – die je misschien vooral kent van het Chinees-Indisch restaurant. Maar eerlijk is eerlijk, die saus heeft bijzonder weinig met sambal te maken. Het absolute hoofdbestanddeel van sambal zijn de pepers. Die hak of vijzel je fijn, waardoor het sausdikte krijgt. Door het verhitten haal je echt alle aroma’s naar boven!
Wat heb je nodig?
- 20 pepers (lombok, maar je kunt ook een deel vervangen door rawit of andere smaakvolle soorten), gewassen
- 1,5 el palmsuiker (mag ook kristalsuiker zijn, gebruik dan iets minder)
- 1 el keukentamarinde
- ½ tl zout
- 1 stengel sereh (citroengras)
- Olie om in te bakken

Wat moet je doen?
- Snijd het kroontje van de peper af en halveer alle pepers in de lengte.
- Wanneer je de sambal niet al te scherp wilt hebben, snijd dan nu voorzichtig de zaadlijsten uit de pepers – dit zijn scherper dan de rest van de peper.
- Snijd de pepers zo fijn mogelijk met een scherp mes. Doe in een keukenmachine.
- Voeg de palmsuiker, de keukentamarinde en het zout toe aan de keukenmachine en hak het geheel zo fijn als je wilt – hoe fijner je nu hakt, hoe saus-achtiger je sambal wordt.
- Kneus de sereh door er met de rug van het mes op te slaan, en leg er een knoop in – zo is het er achteraf gemakkelijker uit te halen.
- Verhit een sauspan met een dikke bodem op middelhoog vuur. Doe 1-2 el olie in de pan en bak hier de sereh en het fijngehakte mengsel in. Verlaag het vuur en gaar voor zeker 20 minuten, maar als je pit goed kan sudderen kan je zo een uur of meer garen. Als de sambal dreigt aan te bakken, voeg dan een klein beetje water toe. Verwijder op het eind de serehstengel
- Doe de sambal in een gesteriliseerde pot en dek af met een laagje olie. Laat afkoelen en bewaar ongeveer een week in de koelkast. Je kunt de sambal ook in porties invriezen, dan is het langer houdbaar.
Sambal oelek
Voor de puristen: deze sambal is inderdaad niet met de oelek gemaakt (een oelek is de wrijver van een vijzel – tjobek). Wat mij betreft staat het je natuurlijk volledig vrij om de pepers met de vijzel fijn te wrijven, maar met de foodprocessor gaat het een heel stuk gemakkelijker! Wat ik zelf een heel prettige methode van bewaren vind, is in een ijsblokjesvorm in de diepvries. Zo kan je het in porties gebruiken. Wat is jouw lievelingssambal?