Kopen van brood klinkt als een gekke bezigheid voor iemand die van koken houdt. Waarom zou je in vredesnaam niet zelf je brood bakken – zoals iedereen de afgelopen maanden lijkt te doen? Het is natuurlijk erg lekker én leuk om het zelf, vers te bakken, maar daar heb je simpelweg niet altijd de tijd voor. In deze post lees je over het hoe en waarom je ook voor zelfgekocht brood kunt kiezen zonder schande!
Kopen? Maar waarom?
Het is altijd een klein beetje controversieel onder kookliefhebbers om producten kant-en-klaar te kopen. Toch wil ik een lans breken voor het aanschaffen van lekker brood. Allereerst kan echt iedereen een brood bakken, maar niet iedereen kan een echt lékker bakken, wat mij betreft een fundamenteel verschil. De lekkerste broden zijn vaak bijvoorbeeld met een desem gemaakt – daar ontwikkelt zich een mooie smaak door het desem. Dat is niet per se moeilijk om te maken, maar het vergt wel veel planning. Je kunt een desembrood simpelweg niet in een paar uur maken. En een goede bakkerij is toevallig wel gespecialiseerd in het bakken van heel lekker brood.
Dan is er nog een andere lastigheid. Als je een hele maaltijd maakt, dan is het niet altijd gemakkelijk om er ook nog een goed brood bij te bakken. Om dan te zorgen dat je geen onnodige druk op je eigen schouders legt kan je ook brood kopen.
Waar?
Mijn belangrijkste stelregel is altijd dat je alle producten moet kopen waar ze de beste versie hebben. Voor je schoenen ga je ook niet naar de drogisterij toe tenslotte. Voor vlees ga je naar een goede slager, voor groente of vis naar een groenteboer of vishandel. Als je lekker brood wilt, ga dan naar een goede bakkerij toe. Het brood van de bakker is lekkerder, en bevat niet de conserveringsmiddelen die je er in de supermarkt bij koopt. Bij het zoeken naar een goede bakker moet je ook opletten hoe die bakt. Sommige bakkers bakken zelf hun gistbrood of desembrood vanaf de onverwerkte ingrediënten, of zelfs van goede kwaliteit bakmixen. Als je een bakkerij binnenloopt waar je de afbakbroden ziet liggen, draai je dan om en kom er nooit meer terug!
Wat voor brood wil je?
Het klinkt als een open deur: maar het doel waarvoor je het koopt bepaalt wat voor brood je het best kunt kopen. Als het voor je ontbijt of lunch is, om een lekkere sandwich mee te maken, dan kan je je helemaal laten gaan. Volkoren of spelt, of brood vol met zaden en pitten, alles kan. Wanneer je het brood wilt hebben als begeleidend gerecht op tafel bij een grotere maaltijd, kies dan juist een heel lekker maar eenvoudig brood. Voor elke soort brood is er een gelegenheid, maar juist in combinatie met een groter menu volstaat simpel maar goed.

Waar let je op?
Bakkers hebben verschillende specialisaties: er zijn echte broodbakkers en echte banketbakkers, maar vaak verkopen ze zowel brood als banket. Een aardige indicatie dat je een banketbakker te pakken hebt is een grote hoeveelheid gebak in de vitrine.
In de supermarkt is de kans dat je een leeg schap vindt heel erg klein. Bij een goede bakkerij kan het je zomaar gebeuren dat het brood dat jij graag wilt niet meer op de plank ligt. Dat heeft natuurlijk te maken met een intelligent voorraadbeheer in de supermarkt, maar ook met het feit dat een bakker het altijd moet inschatten, en liever geen brood weggooit. Halflege schappen in de loop van de dag zijn dus wat mij betreft juist een ontzettend goed teken!
De bakker zal het brood ook niet kant-en-klaar in zakken hebben liggen, maar bij de verkoop vragen of je er een papieren of plastic zak omheen wilt. Wanneer je het brood dezelfde dag wilt gebruiken, kies dan voor een papieren zak, dan blijft de korst lekkerder. Een plastic zak zorgt dat het brood minder uitdroogt, maar omdat het in de zak blijft zitten wordt de korst er ook zacht van.
Thuis
Het echte controleren begint thuis. Ruik aan het brood, knijp er een beetje in om te horen hoe de korst knispert. Zelf houd ik van een relatief dikke en donkere korst, die bijna karamelachtig smaakt, maar dat hangt maar net van je voorkeur af. Als je het brood aansnijdt moet het van binnen gelijkmatig en luchtig zijn, en niet compact onderin en bovenin grote bellen bevatten. Een goed brood kruimt mooi (niet van die compacte kleine kruimels) en is heerlijk zacht en mals van binnen.
Kopen kan ook
Zoals gezegd is het kopen van goed brood – ook bij een uitvoerig diner – helemaal geen schande. Zorg er wel voor dat je kiest voor de beste kwaliteit die je kunt vinden, en laat je niet verleiden door het gemak van supermarktbrood. Door het broodbakken aan de echte experts over te laten kan je je eigen tijd besteden aan het maken van de lekkerste gerechten om de kwaliteit van jouw gekochte brood eer aan te doen!
1 Reactie
Bedankt voor je duidelijke verhaal over het kopen van brood. Ik ben het helemaal met je eens dat brood en banket toch het lekkerste smaken als ze van de bakker komen. Ik had nooit bedacht dat halflege schappen halverwege de dag een goed teken zijn, maar je hebt natuurlijk gelijk. Ik zal eens wat vaker bij de bakker naar binnen stappen! https://bakkerijvoncken.nl/over-ons