Chinese kool en barbecues zijn niet de meest gecombineerde dingen. Toch gaan ze heel goed samen, vooral ook omdat de kool bij elkaar blijft, maar niet zo compact is als bijvoorbeeld spitskool. Door de wat lossere structuur van de kool kunnen de smaakmakers diep doordringen en door-en-door smaak in de Chinese kool brengen. Zorg dat je ruim op tijd begint, zodat je de smaken iets langer kunt laten intrekken.
Wat heb je nodig? (bijgerecht, 4-6 personen)
- 1 Chinese kool
- 100 ml zonnebloemolie
- 2 tl chilivlokken
- 2-3 tl aka miso
- Zout

Wat moet je doen?
- Verwijder eventuele beschadigde bladen, en snijd de kool in de lengte in vier kwarten.
- Meng in een grote ondiepe schaal de zonnebloemolie, chilivlokken, miso en een theelepel zout. Doe daar de Chinese kool bij en wrijf het oliemengsel voorzichtig in de kool. Het is handig om keukenhandschoenen te gebruiken voor dit inmasseren, dan heb je ook geen risico om later met chili-handen in je ogen te wrijven.
- Leg de schaal met de kool in de koelkast en laat minimaal een halfuur staan intrekken. Zelf vind ik het lekker om het zelfs een uur of twee in te laten werken, zodat de smaken veel dieper worden.
- Steek de barbecue ongeveer een halfuur voor je het eten wilt bereiden aan, zodat de kooltjes de tijd hebben om gloeiend heet te worden.
- Gril de koolkwarten met de gesneden kant naar beneden en laat de eerste kant mooi kleuren en garen. Draai de kool op de ander gesneden kant, en bak daar ook tot er een mooie grillstreep op staat. Door de stoom die ontstaat stoomt de binnenkant ook gaar.
- Serveer de kool direct van de barbecue en sprenkel er wat fleur de sel over.
Chinese kool van de barbecue
Deze Chinese kool is ontzettend rijk van smaak. Miso is een gefermenteerde bonenpasta die een sterke umamismaak geeft – dat is de hartige smaak die je ook in Parmezaanse kaas of tomatensaus hebt. Je kunt natuurlijk allerlei smaken aan je barbecuegroenten geven, maar deze Chinese kool behoort wel tot een van mijn lievelingsgroenten van de grill.