Rauwkost is meer dan alleen een aangemaakte salade met sla en dressing. Ik vind het zelf heerlijk om een frisse smaak en een lekkere textuur aan warme gerechten toe te voegen door middel van rauwkost. Wat mij betreft zijn er drie categorieën rauwkost: heel eenvoudige rauwe groente, salades en gefermenteerde groente.
Eenvoudige rauwkost
Je kunt het heel simpel aanpakken, en sommige groenten rauw serveren, al of niet met een dipsausje. Wat ik bijvoorbeeld erg lekker vind zijn gewassen blaadjes witlof, en dan met knoflookmayonaise of aïoli als dipsausje. Sommige groentes zijn zelfs erg lekker om zonder extra smaakmakers te eten (wortel, tomaat en komkommer zijn natuurlijk gemakkelijke voorbeelden)
Salades
Rauwe salades zijn niet alleen verfrissend en lekker, maar ze zijn vaak ook nog eens gezond. Natuurlijk hangt dat er wel vanaf hoeveel dressing en garnituren je in de salade gebruikt. Wat mij betreft zijn niet de salade op basis van sla favoriet, maar ik ben gek op coleslaw. Dat maak je door kool flinterdun te snijden en van dressing te voorzien. Je kunt er nog allemaal smaken aan toevoegen, bijvoorbeeld in de vorm van specerijen of kruiden, maar ook noten en gedroogde vruchten.

Gefermenteerde rauwkost
Je kunt sommige rauwe groentes ook heel goed fermenteren. Dan maak je gebruik van micro-organismen – vaak melkzuurbacteriën – om de groente lekkerder of beter verteerbaar te maken. Dat klinkt misschien exotisch, maar zuurkool is bijvoorbeeld een gefermenteerde groente. Je kunt het gewoon rauw maken. Door de zurige omgeving die ontstaat groeien bepaalde kwalijke bacteriesoorten niet, en blijft vitamine C goed bewaard. Je kunt ook meer dan alleen kool fermenteren, denk bijvoorbeeld aan bieten, wortel, augurk of radijs-achtigen. Een voordeel van fermentatie is dat de rauwkost ook nog een bite houdt.
Rauwkost alom
Met de verschillende bereidingen van rauwe groente heb je nooit meer een excuus om dit deel van een maaltijd over te slaan. Omdat groente niet alleen lekker is, maar door de vitaminen, mineralen en vezels ook erg gezond. Dat is wat je noemt een win-win situatie.