Bara zijn, zoals ik al schreef, van die ontzettend lekkere broodjes uit Suriname. Normaliter maak je ze met tayerblad, maar omdat het waarschijnlijk ingewikkeld is om dat te kunnen vinden heb ik het in dit recept vervangen voor spinazie.
Wat heb je nodig? (15-20 bara)
- 150 g (droog gewicht) mungbonen, minimaal 4 uur geweekt in water
- 500 g bloem
- 1,5 tl gemalen komijnzaad
- 2 tl knoflookpoeder
- 1,5 tl Hindoestaanse masala
- 1 tl zout
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl baking soda
- 50 g spinazie of tayerblad, gewassen en heel fijn gesneden
- ca. 500 ml water
- zonnebloemolie

Wat moet je doen?
- Giet de mungbonen af, en weeg er 200 gram van af. De rest heb je voor dit recept niet nodig. Maal de mungbonen in een keukenmachine zo fijn mogelijk.
- Meng in een grote kom de bloem met de gemalen mungbonen, het komijnzaad, knoflookpoeder, zout, bakpoeder, bakings soda en de Hindoestaanse masala. Meng goed door.
- Voeg vervolgens de fijngesneden spinazie toe, en zorg dat die goed door het droge mengsel verspreid zitten.
- Voeg beetje bij beetje water toe en roer steeds goed door. Uiteindelijk ontstaat er een soort nat deeg. In totaal heb je ongeveer 500 ml water nodig, maar dat hangt af van de overige ingrediënten, dus zorg ervoor dat je er niet alles ineens erbij giet.
- Dek de kom af plasticfolie, en laat op een warme plaats minimaal 2 uur op elkaar intrekken. Anders dan bij brooddeeg zal het niet echt rijzen, maar de smaken worden wel intenser zo.
- Verwarm een frituurpan tot 180 °C.
- Vorm met natte handen steeds snel van het deeg een bal, druk die plat, en laat in de frituur glijden. Werk snel want het deeg verliest zijn vorm snel.
- De eerste tijd kleeft de bara mogelijk nog vast aan het mandje, maar in de meeste gevallen kan je door wat schudden met het mandje de bara gemakkelijk los maken. Net als oliebollen komen de bara boven drijven.
- Keer ze regelmatig om en bak voor 6-8 minuten, tot ze aan de buitenkant mooi bruin zijn.
- Serveer warm als snack of belegd met een lekkere vulling.
Bara zelf maken
Wat mij betreft kan je nooit teveel bara maken. Zorg ervoor dat je ze groter maakt als je besluit om ze te vullen, anders blijft er weinig van over. Je kunt zelf nog variëren met de kruiden in de bara, en ze pittiger of kruidiger maken. Kende jij bara al?