Zomerstoof klinkt misschien als een tegenstrijdig woord, maar is het wat mij betreft bepaald niet. Veel mensen hebben het idee dat je stoofgerechten alleen in de winter moet eten, maar dat is wat mij betreft zonde van de mooie groenten die je in de zomer hebt. De nadruk ligt in deze zomerstoof niet op de vulling, maar door de verse groente en de parelgerst is deze stoof wat lichter van smaak dan een winterse tegenhanger met aardappel.
Wat heb je nodig? (hoofdgerecht, 6 personen)
- 1 kg riblappen, in blokjes van 2×2 cm
- 2 forse uien, heel fijn gesnipperd
- 2-3 stengels bleekselderij, brunoise gesneden (in blokjes van 2×2 mm)
- 3 wortelen, brunoise gesneden
- 4 rode bieten, in blokjes van 1,5×1,5 cm
- 33 cl donker bier (dubbel)
- 2-3 el bloem
- Zout
- Peper
- 2 laurierblaadjes
- 4 takjes tijm
- 300 g parelgerst
- Olie om in te bakken

Wat moet je doen?
- Fruit de uien, bleekselderij en wortel in wat olie aan in een gietijzeren pan. Bak uit tot de ui goudbruin kleur en gaar is. Schep vervolgens alle groentes uit de pan.
- Breng de riblap op smaak met peper en zout, en meng de stukjes riblap met de bloem. Bak het vlees rondom bruin in wat olie, in dezelfde gietijzeren pan. Zorg dat steeds maximaal 2/3 van de bodem bedekt is met vlees, zodat het vrijkomend vocht kan verdampen en het vlees niet kookt in plaats van bakt.
- Wanneer al het vlees gebruind is, doe dan al het vlees in de pan, samen met de gefruite groentes en de nog rauwe biet. Doe de laurierblaadjes en tijm bij het vlees en de groente in de pan, en blus de pan af met het bier.
- Breng de pan aan de kook, en draai het vuur helemaal laag. Laat 1,5 uur op heel garen.
- Kook in de tussentijd de parelgerst volgens de instructies op de verpakking bijna gaar, en giet 5 minuten voor het eind van de kooktijd af. Doe de gerst bij de zomerstoof in de pan gedurende de laatste 5 minuten.
- Proef de stoof en breng eventueel met zout en peper op smaak en zet de pit uit. Laat een paar minuten staan met het deksel op de pan om de zomerstoof te laten rusten.
- Serveer in een diep bord als hoofdgerecht, of in kleinere porties als bijgerecht.
Zomerstoof
Een stoofgerecht hoeft niet zwaar te zijn, maar moet vooral een samenspel van mooie ingrediënten zijn. Door de lekkerste seizoensgroente te gebruiken kan je in elk seizoen lekkere stoofgerechten eten. De verse bieten en wortelen in deze zomerstoof zijn daar het overtuigend bewijs van! Welke zomergroente zou jij graag tot een stoof verwerkt zien?